ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 

 

Η συζήτηση για το θέμα των σκουπιδιών στη τελευταία Γενική Συνέλευση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ήταν έντονη και ζωηρή και πήραν μέρος σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το Πόρτο Ράφτη ,ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, μεταβάλλεται σε μία πόλη με δεκάδες χωματερές. 
Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού κατανομής των κάδων, η ανεπάρκεια των κάδων και των κατάλληλων μέσων αποκομιδής των σκουπιδιών που ν’ ανταποκρίνονται στη ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους της πόλης, δημιουργούν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης με τους απίστευτους σορούς σκουπιδιών να παραμένουν επί μέρες εκτός των υπερχειλισμένων κάδων αντάμα με ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα. Οι κάδοι ξεσκέπαστοι, άπλυτοι, ασυντήρητοι μηδαμινώς απολυμασμένοι αποπνέουν δυσωδία και αποστροφή. Μια απολίτιστη και αποκρουστική εικόνα τριτοκοσμικής χώρας, ίσως η χειρότερη της Αν. Αττικής, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία των ανθρώπων και ντροπιαστική στους χιλιάδες ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τελευταία το Πόρτο Ράφτη για να απολαύσουν τις φυσικές του ομορφιές. 
Υπογραμμίστηκε η απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων συμπολιτών μας που πετάνε τα σκουπίδια όπου λάχει καθώς και οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στην αποκομιδή που εργάζονται πολλές φορές σε συνθήκες που τους υπερβαίνουν. Τονίστηκε η πρωτοφανής έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων όπως στρώματα παλαιά έπιπλα κρεβάτια κλπ.
Η κατάσταση αυτή είναι διαχρονική και αποδεικνύει ότι η δημοτική αρχή του Μαρκόπουλου αδιαφορεί ή δεν μπορεί, να λύσει τα μεγάλα προβλήματα του Πόρτο Ράφτη όπως είναι η διαχείριση των στερεών και υγρών αστικών αποβλήτων, βλέπε και αποχέτευση, πράγμα που καταφέρνει απεναντίας στη μικρότερη πόλη του Μαρκόπουλου.
Δεν θα μπορέσει ποτέ λοιπόν η δημοτική αρχή να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών στο Πόρτο Ράφτη εάν δεν αλλάξει νοοτροπία μέθοδο και πρόγραμμα.
Αλλαγή νοοτροπίας σημαίνει να θεωρούμε τα αποφάγια μας και τα υπόλοιπα απόβλητα που παράγουμε ως ένα πολύτιμο προϊόν που με την κατάλληλη επεξεργασία της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης μπορεί να μας δώσει οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Από την παραγωγή βιοκαύσιμου για θέρμανση και κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, μέχρι βελτιωτικό εδαφών, προϊόντα ζωοτροφών και άλλες χρήσεις, όπως συμβαίνει σε πόλεις της Ευρώπης, αλλά και πιο κοντά μας ,στο Δήμο Χαλανδρίου, όπου τα απορριμματοφόρα σε λίγο θα κινούνται με βιοκαύσιμο. «Μπορεί μια φλούδα από πατάτα να ανάψει μία λάμπα» λέει ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος . 
Αν σκεφτεί κανείς ότι στη Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Σουηδία θάβεται μόνο το 1% των απορριμμάτων και ο στόχος είναι μέχρι το 2020 όλες οι χωματερές να αποτελούν παρελθόν, ενώ στην Ελλάδα καταλήγει στις χωματερές το 82% (!) γίνεται κατανοητό πόσο πίσω είμαστε. Μετά το 2020 θ’ αρχίσουν τα πρόστιμα. 
Δεν είναι για πέταμα στις χωματερές τα σκουπίδια αφού μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για κοινωνική επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας. Η ανακύκλωση λοιπόν, η διαλογή στην πηγή, η κομποστοποίηση είναι το μέλλον για καθαρές πόλεις και καθαρή ατμόσφαιρα αλλά και με επιβράβευση με μειώσεις δημοτικών τελών. 
Το μέλλον του ενιαίου δήμου βρίσκεται προς τα παράλια τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν να αναπτυχθούν και να αναδειχτούν οι φυσικές τους ομορφιές με σεβασμό στο περιβάλλον και τα δημόσια αγαθά. Το Πόρτο ράφτη μπορεί να εξελιχτεί σε μία μεγάλη παραθαλάσσια σύγχρονη θελκτική, καθαρή και οργανωμένη πόλη με υποδομές και υπηρεσίες που θα παράγουν πολιτισμό και θα ικανοποιούν τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών. Είναι ώριμη για μία τέτοια απόδραση προς το μέλλον η Δημοτική Αρχή; Αισθάνεται έτοιμη να εργαστεί για έναν ευνομούμενο δήμο, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς θέτοντας ως προτεραιότητα, προς όφελος όλων των πολιτών, την ανάπτυξη της παράκτιας πόλης ,ξεκινώντας από την καθαριότητα ; Εάν ναι , εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε διατυπώνοντας στη συνέχεια μία πρόταση. Καθαριότητα όμως στο Πόρτο Ράφτη, δεν μπορούμε να έχουμε χωρίς τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Το Μαρκόπουλο είναι καθαρό γιατί εκεί μένουν δύο απορριμματοφόρα που επαρκούν για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Στο Πόρτο ράφτη τα μέσα αποκομιδής δεν είναι αντίστοιχα της 8πλάσιας(!!) αύξησης του πληθυσμού που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι άνισος λοιπόν ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι για την καθαριότητα του Πόρτο Ράφτη. Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα. Καθαριότητα όμως δεν νοείται όταν μετά την εκκένωση των κάδων δεν ακολουθεί ταυτόχρονα η πλύση και απολύμανσή τους. 
Ο όγκος των απορριμμάτων μπορεί να μειωθεί μόνο με ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ. Ο δήμος Μαρκοπούλου ανακυκλώνει μόλις το 3,02% έναντι του 16% που έχουμε σε εθνικό επίπεδο. Η ανακύκλωση είναι μονόδρομος αφού είναι οδηγία της ΕΕ. Εάν δεν είναι ακόμα έτοιμος για ένα προγράμματα σε μεγάλη κλίμακα μπορούμε ν’ αρχίσουμε εμείς πιλοτικά μια προσπάθεια στο Πόρτο Ράφτη με 150-200 οικογένειες με την προμήθεια φυσικά από το Δήμο των κατάλληλων σακουλών και των ειδικών κάδων συλλογής οργανικών και μη απορριμμάτων και τη συνεργασία στην εκπαίδευση των πολιτών. Αυτή είναι η πρότασή μας και αναμένουμε την απάντηση της δημοτικής αρχής. 


Ο Πρόεδρος

Χρήστος Κωτούλας

Η Γραμματέας της Γεν. Συνέλευσης

Άννα Δήμα